De oorzaken en oplossingen op een rijtje.

Rioollucht in huis kan een vervelend probleem zijn dat niet alleen onaangenaam ruikt, maar ook een teken kan zijn van een ernstiger probleem met je sanitair systeem. Gelukkig zijn er verschillende mogelijke oorzaken van rioollucht in huis, en er zijn ook verschillende manieren om dit probleem op te lossen.

Oorzaken van rioollucht in huis

 • Droge sifons – Een van de meest voorkomende oorzaken van rioollucht in huis is een droge sifon. Sifons zijn gebogen pijpen die worden gebruikt om water vast te houden en te voorkomen dat rioollucht uit de afvoerleidingen in huis komt. Als een sifon uitdroogt, bijvoorbeeld omdat een afvoer weinig wordt gebruikt, kan er rioollucht in huis ontstaan.
 • Lekkende leidingen – Rioollucht kan ook het gevolg zijn van lekkende leidingen in huis. Als er een lek in de afvoerleidingen is, kan de geur van rioolgas in je huis binnendringen.
 • Verstopte afvoeren – Wanneer een afvoer verstopt raakt, kan er ook een rioollucht ontstaan. Dit komt omdat de verstopping ervoor zorgt dat het water niet goed weg kan stromen en rioolgas in huis kan lekken.
 • Problemen met de dakgoot – Problemen met de dakgoot kunnen ook leiden tot rioollucht in huis. Als de dakgoot verstopt raakt of niet goed is aangesloten op het rioolsysteem, kan het water niet goed weglopen en kunnen er rioolgeuren in huis komen.
 • Problemen met de septische tank – Als je een septische tank hebt, kunnen problemen met de tank ook leiden tot rioollucht in huis. Bijvoorbeeld als de tank vol is of als er een lek in de tank is ontstaan.

Oplossingen voor rioollucht in huis

 • Spoel alle afvoeren – Een van de eerste dingen die je kunt doen om rioollucht in huis te verminderen, is alle afvoeren in huis doorspoelen. Dit kan helpen om eventuele verstoppingen in de afvoerleidingen op te lossen en kan ook helpen om een droge sifon te vullen met water.
 • Giet een mengsel van azijn en bakpoeder in de afvoer – Als het doorspoelen van de afvoeren niet werkt, kun je een mengsel van azijn en bakpoeder in de afvoer gieten. Laat het mengsel ongeveer 30 minuten in de afvoer zitten en spoel daarna grondig met water.
 • Controleer op lekkende leidingen – Als je vermoedt dat het probleem wordt veroorzaakt door lekkende leidingen, is het verstandig om een loodgieter in te schakelen om de leidingen te controleren. Een loodgieter kan de lekkage opsporen en repareren.
 • Laat de dakgoot schoonmaken – Als het probleem wordt veroorzaakt door een probleem met de dakgoot, laat deze dan schoonmaken en controleer of deze goed is aangesloten op het rioolsysteem.
 • Laat de septische tank legen en onderhouden – Als je een septische tank hebt en je vermoedt dat het probleem daar vandaan komt, is het belangrijk om de tank te laten legen en onderhouden. Dit kan worden gedaan door een professionele tank reinigingsdienst.
 • Ventileer de ruimte – Als er rioollucht in huis is, is het belangrijk om de ruimte goed te ventileren. Zet ramen en deuren open en zorg voor goede luchtcirculatie. Dit kan helpen om de lucht te verdunnen en de geur te verminderen.
 • Schakel een professional in – Als je zelf niet in staat bent om het probleem op te lossen, is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen. Een loodgieter kan het probleem vaak voor je oplossen.

Voorkomen van rioollucht in huis

Naast het oplossen van het probleem als het zich voordoet, zijn er ook een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat er in de toekomst rioollucht in huis ontstaat. Enkele tips zijn:

 • Spoel geen ongeschikte materialen door de afvoer, zoals vet, olie, chemicaliën en wegwerpdoekjes.
 • Spoel regelmatig alle afvoeren in huis door, zelfs als ze niet vaak worden gebruikt.
 • Controleer regelmatig de dakgoten en zorg ervoor dat ze niet verstopt zijn.
 • Laat de septische tank regelmatig legen en onderhouden.
 • Schakel een professionele loodgieter in om eventuele problemen met het sanitair systeem op te lossen.

Conclusie

Rioollucht in huis kan een vervelend probleem zijn dat kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals droge sifons, lekkende leidingen, verstopte afvoeren, dakgoot problemen en problemen met de septische tank. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar, zoals het doorspoelen van de afvoeren, het gieten van een mengsel van azijn en bakpoeder in de afvoer, het controleren van lekkende leidingen, het laten schoonmaken van de dakgoten, het legen en onderhouden van de septische tank en het inschakelen van een professionele loodgieter. Om te voorkomen dat rioollucht in huis ontstaat, kun je ook een aantal preventieve maatregelen nemen, zoals het regelmatig doorspoelen van alle afvoeren, het vermijden van ongeschikte materialen in de afvoer en het laten onderhouden van het sanitair systeem.

BEL DIRECT