In Nederland ligt maar liefst 1,7 miljoen kilometer leidingen en kabels onder de grond. Er is daardoor dus een grote kans dat er een lek zal ontstaan in een van deze leidingen. Alleen veel mensen vergeten dat dit een veel voorkomende oorzaak is. Daardoor wordt er meestal eerst gezocht naar een lekkage in het dak, gevel of in het plafond. In die periode kan de lekkage alleen maar groter worden. Daarom is het van belang om in een korte periode een lekdetectie op ondergrondse leidingen uit te laten voeren om zo verdere schade te beperken.

Oorzaken van een lekkage in een leiding

Er bevinden zich allerlei leidingen onder de grond om zo efficiënt, gemakkelijk en snel water en gas te kunnen verplaatsen van woning tot woning. Het ontstaan van een lekkage in een van deze leidingen kan verschillende oorzaken hebben:

  • Het verkeerd aanleggen van leidingen. Wanneer u het aanleggen of doortrekken van leidingen door een professional laat uitvoeren kan het erg in de papieren lopen. Dit is de reden waarom er geregeld mensen zijn die dit klusje zelfstandig willen klaren. Wel kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen. Door het verkeerd aanleggen van leidingen kan er tussen de koppelstukken speling ontstaan, hierdoor kan er op den duur water uit sijpelen. 
  • Het gebeurt regelmatig dat er met een boor leidingen worden beschadigd, dit komt voornamelijk door onwetendheid en heeft veel negatieve gevolgen.
  • Kapot gevroren leidingen, door de wisseling van de temperaturen binnen ons land zijn de leidingen niet goed geïsoleerd. Hierdoor kunnen deze leidingen nog wel eens kapot vriezen. De oorzaak hiervan is stilliggend water in de leidingen. Als dit water bevriest zal het uitzetten, wat als gevolg heeft dat de leiding zal gaan knappen. Dit kan door het vroegtijdig afsluiten van de kraan voorkomen worden.

Gevolgen van een lekkage in een leiding

Een lekkage in een leiding kan veel negatieve gevolgen hebben. Zo is explosiegevaar een gevolg bij een lekkage in de gasleiding. Dit komt doordat gas een extreem brandbare stof is, gas kan dan ook vlam gaan vatten bij enkel een statische schok of een kleine vonk. In het ergste geval kan dit een grote explosie tot gevolg hebben, wat weer kan leiden tot complete woningen die worden opgeblazen. Ook is het inademen van gas enorm slecht voor de gezondheid.

Als er zich een lekkage in de waterleiding bevindt, dan duurt het meestal enige tijd voordat deze gevonden is. In die tussentijd heeft het lekkende water tijd om op ongewenste plekken op te duiken. Dit heeft vochtplekken, schimmelvorming en kromtrekkende houten vloeren tot gevolg.

Doordat de gevolgen van een lekkage in een leiding zo enorm veel schade kunnen aanrichten. Is het van belang dat bij het ontdekken van een lekkage er direct stappen worden genomen, zoals het inschakelen van een professional om een lekdetectie uit te voeren. Deze zal tijdens de lekdetectie ook de ondergrondse leidingen door middel van apparatuur proberen op te sporen.

Call Now ButtonBEL DIRECT