Er is niks vervelender dan een lekkage! Het zorgt voor veel geregel en kan dan ook erg in de papieren lopen. Het vervelende aan een lekkage is dat u het meestal pas door hebt als de schade al gemaakt is. Dan is het nog maar de vraag wat de oorzaak is van deze lekkage, hier gaat meestal dan ook wat tijd overheen voordat deze oorzaak daadwerkelijk achterhaald is. Alleen in de tussentijd heeft het lek alleen maar meer tijd gehad om de schade te verergeren. Maar wat zijn dan de gevolgen van zo’n lekkage en waarom is het nou zo belangrijk om een lekkage vroegtijdig op te sporen?

Waterschade door een lekkage

Een van de grootste gevolgen van een lekkage is waterschade. Door ongewenst water wat de woning in sijpelt kan er in een korte periode vochtplekken ontstaan zoals bijvoorbeeld in het dak. Deze vochtplekken kunnen zich gemakkelijk uitspreiden en veel schade aanrichten. Als de vochtvorming doorslaat in het isolatiemateriaal zal de werking van de isolatie aanzienlijk worden verminderd. Hierdoor kan er zelfs een koudebrug ontstaan. Een koudebrug is een verschil in isolatiewaarde in de buitenschil van de woning, hierdoor kan kou gemakkelijker de woning betreden. Door deze koudebrug heeft u meer kans op condensatie waardoor de schimmelvorming alleen nog maar meer bevorderd wordt.

Ook kan water in de constructie negatieve gevolgen hebben. Als er vocht op de houten constructie terecht komt kan er houtrot ontstaan. Houtrot zorgt ervoor dat de maximale belasting van het hout afneemt. Als er rot in het hout aanwezig is dan wordt er geadviseerd om dit te spoedig mogelijk te vervangen om zo verdere houtrot te voorkomen.

Gezondheidsrisico’s door schimmelvorming

Veel lekkages hebben vochtschade als gevolg, hierdoor kunnen verschillende schimmels ontstaan. Deze schimmels kunnen verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. De klachten kunnen in het begin onschuldig lijken zoals lichte keelpijn, niezen of hoesten. Maar op langer termijn kan het leiden tot benauwdheid, piepende ademhalingen en kan het zelfs astma en andere luchtwegklachten verergeren.

Er is een kans aanwezig dat u voor een bepaalde schimmels allergisch bent, de klachten kunnen dan nog veel erger uitpakken. Het is verstandig om dan contact op te nemen met een longverpleegkundige, hij of zij zal u helpen om de gezondheidsklachten te verminderen.

Dus door een lekkage kan er schimmel ontstaan, wat veel negatieve effecten heeft op de gezondheid. Zelfs is er een kans aanwezig dat u allergisch bent voor de schimmel en de klachten alleen nog maar erger worden. De waterschade heeft niet alleen slechte gevolgen voor de gezondheid maar ook voor de kwaliteit van uw woning. Daarom is het van belang dat u vroegtijdig de lekkage laat opsporen om zo verdere schade te voorkomen.

Call Now ButtonBEL DIRECT