Zwembad lekkage: oorzaken en oplossingen

Een zwembad is voor veel mensen de ultieme plek om te ontspannen, maar een lekkage kan dat plezier snel verpesten. Hoe repareert u een lekkage in uw zwembad effectief en vakkundig? Of het nu gaat om een opblaasbaar zwembad of een inbouwzwembad, het is cruciaal om het lek snel op te sporen en te repareren om waterschade te voorkomen. In dit artikel ontdekt u handige tips en methoden om lekkages in uw zwembad aan te pakken en te repareren.

Uiteraard kunt u ook direct contact met ons opnemen om uw zwembad lekkage direct te verhelpen!

Identificeren van zwembadlekkage

Bij het identificeren van een zwembadlekkage is het belangrijk om te weten hoe u een werkelijk lek kunt onderscheiden van normale waterverdamping, en hoe u metingen kunt gebruiken om het waterniveau in de gaten te houden.

Verschillen tussen lekkage en verdamping

Een zwembad verliest altijd wat water door verdamping. Weet u hoeveel normaal is? Gemiddeld kan een zwembad tot 2-4 centimeter water per week verliezen door verdamping. Let op tekenen zoals:

  • Significante waterdaling (meer dan 4 cm per week)
  • Vochtige of rottende plekken rond het zwembad
  • Constant natte grondgebieden

Als u merkt dat het waterniveau sneller daalt dan de normale verdamping, is de kans groot dat u te maken hebt met een lekkage.

Het gebruik van waterpeilmetingen

Waterpeilmetingen zijn erg belangrijk voor het opsporen van lekkages. Start met een eenvoudige test:

  1. Markeer het waterniveau: Gebruik een stuk tape aan de binnenkant van uw zwembad om het huidige waterniveau te markeren.
  2. Controleer na 24 uur: Meet of het waterpeil significant gedaald is.
  3. Gebruik een emmer: Plaats een emmer vol water op de tweede trede van uw zwembadtrap en markeer zowel het waterniveau in de emmer als in het zwembad. Vergelijk de verschillen na 24 uur.

Als het waterniveau in het zwembad sneller daalt dan dat in de emmer, hebt u waarschijnlijk een lek

 

afbeelding van een zwembad waar eerst lekkage was

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van zwembad lekkages? 

Lekkages in zwembaden kunnen ontstaan door verschillende factoren. Zwakke punten zoals skimmers, leidingen, bodem en wanden zijn vaak verantwoordelijk.

Problemen met skimmers en leidingen

Skimmers en leidingen zijn cruciaal voor de watercirculatie van uw zwembad. Beschadigde skimmers kunnen waterverlies veroorzaken doordat ze niet meer goed afsluiten. Scheuren of gaten in de leidingen kunnen ontstaan door ouderdom of slechte installatie. Het is ook mogelijk dat aardverschuivingen leidingen verschuiven, waardoor verbindingen losraken en gaan lekken. Gebruik van een rioolcamera kan helpen bij het opsporen van zulke lekkages.

Bodem en wandscheuren

De bodem en wanden van het zwembad zijn constant onder druk door de massa van het water. Scheurtjes kunnen ontstaan door slijtage of door plotselinge temperatuurverschillen. Als deze scheuren groter worden, kan er aanzienlijk waterverlies optreden. Regelmatige inspectie is essentieel om deze problemen vroegtijdig te ontdekken. Ook kan de versterking van zwakke plekken met speciale materialen lekken voorkomen.

Beschadigingen aan de folie of liner

De folie of liner van het zwembad speelt een belangrijke rol in de waterdichtheid. Mechanische beschadigingen zoals scheuren of gaten door scherpe voorwerpen kunnen lekken veroorzaken. Naadverbindingen kunnen eveneens slijten of loskomen, wat leidt tot waterverlies. Het tijdig repareren of vervangen van beschadigde delen kan veel problemen voorkomen. Gebruik van speciaal gereedschap en materialen kan helpen om deze beschadigingen efficiënt op te lossen.

 

Methoden die wij gebruiken voor het opsporen van zwembad lekkages

Om een zwembadlek te vinden en te repareren, zijn er verschillende methoden die u kunt gebruiken. Deze technieken helpen bij het onderzoeken van het leidingwerk en kunnen zelfs de kleinste lekken opsporen. Hieronder beschrijven we drie veelgebruikte methoden.

Inzet van gespecialiseerde apparatuur

Specialisten gebruiken geavanceerde apparaten zoals ultrasone lekdetectie-apparaten. Deze apparaten werken door geluidsgolven te zenden en de weerkaatsing te meten om het lek te lokaliseren.

Een andere toepassing is de thermografische camera. Hiermee worden warmteverschillen in het zwembad of omliggend terrein opgespoord, wat een lek kan onthullen zonder de muren open te breken.

Akoestische lekdetectie is een derde optie die geluidsgolven gebruikt om naar lekken te luisteren.

Druktesten en visuele inspectie

Druktesten zijn een eenvoudige maar effectieve methode. Hierbij sluiten specialisten delen van het leidingwerk af en zetten ze onder druk. Als er drukverlies optreedt, is er waarschijnlijk een lek aanwezig.

Bij een visuele inspectie wordt het zwembad en de apparatuur grondig gecontroleerd op zichtbare tekenen van verlies, zoals natte plekken of roestvorming.

Technieken met kleurstoffen en testoplossingen

Gebruik van kleurstofmethode kan helpen om lekken in leidingen en isolatie aan te tonen. Door een kleurstof aan het water toe te voegen, kunt u nauwkeurig zien waar het water wegstroomt.

Een alternatief is het gebruik van speciale testoplossingen die lekken op een chemische manier opsporen.

Bij beiden methoden hoeft u vaak niet te breken, omdat de kleurstof en oplossing de gaten en scheurtjes zichtbaar maken.

 

afbeelding van een zwembad waar een lekkage opgespoord moet worden

Hoe gaat het reparatieproces vervolgens in z’n werk?

Bij een lekkage in uw zwembad, wilt u snel handelen om verdere waterschade te voorkomen. Het reparatieproces omvat de juiste methode kiezen, scheuren en gaten dichten, en mogelijk onderdelen vervangen.

Selectie van de juiste reparatiemethoden

Om een zwembad lekkage effectief te repareren, moet u de meest geschikte methode kiezen. Reparatiesets zijn er in verschillende soorten, afhankelijk van het materiaal van uw zwembad en de locatie van het lek.

Hebt u een opblaasbaar zwembad? Gebruik dan een speciale onderwaterlijm. Voor zwembaden met een vaste structuur kunt u reparatiemiddelen gebruiken waarmee u zowel boven als onder water kunt werk. Contact opnemen met een loodgieter kan ook nodig zijn als u het lek niet zelf kunt vinden of repareren.

Reparatie van scheuren en gaten

Scheuren en gaten in een zwembad kunnen snel groter worden. Gebruik een reparatieset die geschikt is voor het soort lek dat u hebt. Scheuren worden vaak gerepareerd met een speciaal aangebrachte lijm of patch.

Maak het oppervlak eerst schoon en droog om een goede hechting te garanderen. Bij grotere scheuren kan het nodig zijn om meerdere lagen materiaal aan te brengen en goed te laten drogen. Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen in de buurt van de reparatieplek om verdere schade te voorkomen.

Vervanging van onderdelen en materiaal

Soms is repareren niet voldoende en moet u delen van uw zwembad of apparatuur vervangen. Filters, pompen en zelfs delen van de zwembadwand kunnen slijten of beschadigd raken door lekkages. Regelmatig onderhoud helpt bij het vroegtijdig identificeren van versleten onderdelen.

Contact opnemen met een specialist kan u helpen bij het kiezen van de juiste vervangingsonderdelen. Geen ervaring? Een loodgieter kan de vervanging voor uw uitvoeren, wat belangrijk is om toekomstige problemen te voorkomen en de levensduur van uw zwembad te verlengen.

Door direct actie te ondernemen, kunt u waterschade beperken en uw zwembad snel weer in gebruik nemen.

 

Wat kunt u vervolgens doen om zwembad lekkages te voorkomen?

Voorkomen en onderhouden van een zwembad lekkage vergt regelmatige inspecties, dagelijks beheer, en installatie van hoogwaardig materiaal.

Uitvoeren van periodieke inspecties

Voer regelmatig inspecties uit om lekkages in uw zwembad vroegtijdig te ontdekken. Inspecteer de filtratie, skimmers, en de zwembadpomp op scheuren en beschadigingen. Controleer ook de rand van het zwembad op zwakke plekken waar water kan ontsnappen. Laat deskundigen uw zwembadinstallatie jaarlijks nakijken om mogelijke problemen te identificeren voordat ze groot worden.

Adviseren over dagelijks beheer

Dagelijks onderhoud is cruciaal voor het voorkomen van lekkages. Reinig het zwembad regelmatig en verwijder vuil uit de skimmers. Houd de waterchemie in balans om corrosie en slijtage te vermijden. Check de pomp en filter dagelijks om te zorgen dat ze goed functioneren en geen tekenen van slijtage vertonen.

Installatie van kwaliteitsmateriaal en apparatuur

Gebruik alleen hoogwaardige materialen en apparatuur bij de installatie van uw zwembad. Kies voor duurzame zwembadpompen, skimmers, en filtratiesystemen om slijtage en lekkages te minimaliseren. Zorg ervoor dat de installatie door een professional wordt uitgevoerd voor optimale resultaten.

BEL DIRECT